metafora-doyΟι Ελλαδίτες που προτίθενται να γίνουν ή είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου δηλ. πλέον ζουν και εργάζονται στο νησί είναι υποχρεωμένοι από την ελληνική νομοθεσία να ζητήσουν αλλαγή της φορολογικής τους κατοικίας.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 10 Μαρτίου του επόμενου έτους από το οποίο μετοίκησαν στην Κύπρο (δηλ. τον Μάρτιο 2017 αν μετοίκησαν μέσα στο 2016) ή τέλος πάντων το συντομότερο δυνατό (όχι μετά από 5 χρόνια γιατί θα τρέχετε και δε θα φτάνετε!) θα πρέπει να καταθέσουν (είτε προσωπικά είτε μέσω τρίτου με εξουσιοδότηση επικυρωμένη κατά προτίμηση από το Προξενείο) στο Τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ. όπου ανήκουν στην Ελλάδα τρία έντυπα: το Μ0 (μία απλή αίτηση για την αλλαγή φορολογικής κατοικίας), το Μ1 (Δήλωση μεταβολής ατομικών στοιχείων) και το Μ7 (Δήλωση σχέσεων φορολογουμένου για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου στην Ελλάδα), μία υπεύθυνη δήλωση δική τους (για το ποιον θα ορίσουν φορολογικό εκπρόσωπο) και μία υπεύθυνη δήλωση του φορολογικού εκπροσώπου (ότι αποδέχεται τον ορισμό του).

Στη συνέχεια, και μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να ζητήσουν και να πάρουν από το Επαρχιακό Γραφείο του Τμήματος Φορολογίας (την Εφορία στην Κύπρο) στον τόπο κατοικίας τους το λεγόμενο Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας, για το οποίο θα πληρώσουν 80€ (!) για ένα φορολογικό ένσημο που επικολλάται. Αυτό είναι ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ έγγραφο για την όλη διαδικασία, το οποίο όμως το παίρνουν, αφού συμπληρώσουν και καταθέσουν την φορολογική τους δήλωση για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους στην Κύπρο, μέχρι τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Φυσικά η διαδικασία αυτή μπορεί να επισπευστεί. Αν κάποιος καταθέσει νωρίτερα απ΄ ό,τι συνήθως, τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο τη φορολογική του δήλωση στην Κύπρο (δικαιούται να το κάνει), μπορεί να πάρει το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας αμέσως, δηλ. την επόμενη εργάσιμη μέρα, να το καταθέσει μαζί με τα υπόλοιπα τρία έντυπα στη Δ.Ο.Υ. του στην Ελλάδα μέχρι τις 10 Μαρτίου και να ολοκληρώσει τη διαδικασία πολύ νωρίς.

Επίσης, επειδή πλέον με την ελληνική νομοθεσία το βάρος της απόδειξης της φορολογικής κατοικίας πέφτει στον φορολογούμενο, μπορεί και είναι καλό να πάρει από την Κύπρο διάφορα έγγραφα για να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι κάτοικος εξωτερικού. Τέτοια έγγραφα είναι η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας (από Κοινοτάρχη ή Δήμαρχο επικυρωμένη στην Επαρχιακή Διοίκηση με 4€ χαρτόσημο από το Ταχυδρομείο), βεβαιώσεις από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις ή/και από τον εργοδότη του για την εργασία του, βεβαιώσεις από τα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά του (αν έχει). ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ (συμπεριλαμβανομένου του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας), επειδή θα έχουν εκδοθεί στην Κύπρο, για να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα, θα πρέπει να σφραγιστούν με τη λεγόμενη σφραγίδα APOSTILLE (Επισημείωση της Χάγης), διαδικασία που γίνεται ΜΟΝΟ στο κυπριακό Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στη Λευκωσία στη Λεωφόρο Αθαλάσσας 125 στο ισόγειο. Είναι μια σχετικά απλή και σύντομη διαδικασία, αν ο ενδιαφερόμενος έχει εκ των προτέρων μαζί του και από ένα ένσημο των 5€ (από Ταχυδρομείο) για κάθε έγγραφο που επικυρώνεται (π.χ. 5 έγγραφα=25€).

Γενικά, είναι μια διαδικασία που έχει ένα κόστος και σε χρήμα (συνολικά γύρω στα 100€ πάνω κάτω) και σε χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται τα αεροπορικά εισιτήρια πήγαινε έλα, αν επιλέξετε να κάνετε τη διαδικασία προσωπικά. Πρέπει να γίνει όμως γιατί αν δεν το κάνετε και θεωρείστε φορολογικός κάτοικος Ελλάδας κάνοντας έστω και μηδενικές φορολογικές δηλώσεις, ενώ είστε στην Κύπρο, αν σας ανακαλύψουν, παρόλο που υπάρχει και η Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ήδη από τη δεκαετία του '60, μπορεί να σας ζητήσουν να δηλώσετε και στην Ελλάδα όλα σας τα ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα στην Κύπρο, να μπλέξετε με δικαστήρια, που πιθανότατα θα σας δικαιώσουν. Άρα γιατί να τρέχετε; Κάντε την λοιπόν για να είστε ήσυχοι!

Θέλω να δηλώσω πως όσα αναφέρω παραπάνω αποτελούν την προσωπική μου εμπειρία από τη διαδικασία στην οποία μπήκα για να γίνω φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Δε σημαίνει όμως ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν για όλους όσους τα διαβάσουν, αφού κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ιδιαίτερη, ενώ σε κάθε ΔΟΥ στην Ελλάδα υπάρχουν και διαφορετικές απαιτήσεις για δικαιολογητικά αναλόγως του υπαλλήλου που θα πέσει ο καθένας. Άρα θα πρέπει σίγουρα πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία να συμβουλευτείτε έναν λογιστή στην Ελλάδα, και κυρίως στην περιοχή όπου βρίσκεται η ΔΟΥ σας, για να μην έχετε αλλά προβλήματα.

Βισαρίου Χρήστος

Ενδιαφέροντα

WebSMS - Web design - Internet Marketing

sms offers 1

StanleyBet για πολλά κέρδη στο Παραλίμνι

stanleybet

Ελληνικό σουβλάκι από τον Σουκρή

soukris

Pledin με ένα τηλέφωνο σπίτι σας

37.jpg

Παραλίμνι, Αμμόχωστος