Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε περιστατικά των μελών μας μαζί με τις ενέργειες που κάνανε, ώστε να σας βοηθήσουνε μελλοντικά.

Κάντε κλικ στην ερώτηση για να εμφανιστούν οι ενέργειες.

Συχνές ερωτήσεις

 

1. Μεταφορά Σορού, Οστών και Τέφρας. Τι κάνω;

Σε περίπτωση θανάτου Έλληνα στο εξωτερικό, τα συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα του θανόντος επικοινωνούν με την οικεία Προξενική Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας, ώστε να διευκολυνθούν για τη μεταφορά στην Ελλάδα της σορού, των οστών ή της τέφρας, ανάλογα με τα έθιμα που επιθυμούν οι οικείοι του θανόντος να τηρηθούν. Από διαδικαστικής άποψης είναι απαραίτητο να προσκομίσουν στην ως άνω Αρχή τα κατά περίπτωση απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικό θανάτου και άλλα υγειονομικής φύσης δικαιολογητικά), σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία του ξένου κράτους, όπου βρίσκεται η σορός του θανόντος.

2. Έκδοση Πιστοποιητικού Μονίμου Κατοίκου στη Κύπρο. Τι έγγραφα χρειάζομαι;

Παρακάτω αναφέρονται ενέργειες μέλους του Συλλόγου σχετικά με την Έκδοση Πιστοποιητικού Μονίμου Κατοίκου για φορολογική χρήση στην Ελλάδα:

Είναι πολύ πιθανό να σας ζητηθεί από τις ελληνικές υπηρεσίες (εφορία, σχολική χρήση) να προσκομίσετε βεβαίωση μόνιμου κατοίκου στην Κύπρο. Τα δικαιολογητικά είναι πολλά για να διασφαλιστεί από πολλούς φορείς η διαμονή στην Κύπρο.
Για την έκδοση πιστοποιητικού μόνιμου κατοίκου στην Κύπρο θα σας ζητηθεί:
• Βεβαίωση παραμονής από τον κοινοτάρχη η οποία πρέπει να επικυρωθεί από τον έπαρχο της περιοχής (παράβολο 4€ από το ταχυδρομείο)
• Βεβαίωση καταβολής εισφορών από τις κοινωνικές ασφαλίσεις.
• Συμβόλαιο ενοικίασης κατοικίας.
• Statement (αναλυτική κατάσταση) από την ΑΗΚ με την κατανάλωσης ρεύματος ανά δίμηνο, για την περίοδο που θέλουμε να δηλώσουμε την παραμονή μας.
• Παράβολο 50 ευρώ – το παίρνετε από το προξενείο.
Όλα τα παραπάνω το καταθέτετε στο Ελληνικό προξενείο (1ος Όροφος) στην Λευκωσία.
Λόγω φόρτου εργασίας στο προξενείο ίσως χρειαστεί να περιμένετε αρκετή ώρα. 

3. Συμπλήρωση εντύπου "Δήλωση ατομικών στοιχείων στρατεύσιμων" (για αγόρια 1ης Λυκείου) Τι πρέπει να κάνουν;

Εφόσον κανένας από τους γονείς του αγοριού δεν έχει την Κυπριακή υπηκοότητα αλλά και την δυνατότητα να την πάρει (αυτό συμβαίνει αν ο παπούς ή η γιαγιά του ήταν Κύπριοι, τότε δεν χρειάζεται να απαντήσει. Αν το κάνει, συμπληρώσει δηλαδή το έντυπο στο σχολείο, υπάρχει περίπτωση, να τρέχει μετά, να τον διαγράψουν από τα μητρώα του κυπριακού στρατού.

4. Προσωρινός κάτοικος Κύπρου, ασφαλισμένος στο ΟΓΑ, επιθυμεί να βγάλει ευρωπαϊκή κάρτα νοσηλείας (ελληνική). Μπορεί να το κάνει μέσω προξενείου και, αν ναι, τι δικαιολογητικά χρειάζεται;

Θα πρέπει να ζητήσει από την υπηρεσία όπου βρίσκεται ασφαλισμένος το έντυπο S1 να της αποσταλεί από Ελλάδα, ώστε, να το καταθέσει στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας – έκδοσης καρτών νοσηλείας.

5. Από κρατική υπηρεσία της Κύπρου, μου ζητήθηκε πιστοποιητικό ποινικού μητρώου.

Το πιστοποιητικό ποινικού μητρώου εκδίδεται μόνο από την Αστυνομία. Θα πας στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου στον 1ο όροφο και θα συμπληρώσεις τη σχετική αίτηση. Κοστίζει 20€.

6. Αλλαγή φορολογικής κατοικίας από την Ελλάδα στην Κύπρο.

Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο εδώ.

A

Αν γνωρίζεται και εσείς, από προσωπικές εμπειρίες, κάποια περιστατικά για τα οποία χρειάζεται να ενημερωθούν τα μέλη του Συλλόγου, στείλτε τα μέσω τις ιστοσελίδας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Ενδιαφέροντα

WebSMS - Web design - Internet Marketing

sms offers 1

StanleyBet για πολλά κέρδη στο Παραλίμνι

stanleybet

Ελληνικό σουβλάκι από τον Σουκρή

soukris

Pledin με ένα τηλέφωνο σπίτι σας

37.jpg

Παραλίμνι, Αμμόχωστος